Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto „Dzień i Noc” łączy w sobie kontrastowe smaki, tekstury i kolory, tworząc absolutnie obłędną całość. Ciemny spód z kakaowego biszkopta przypomina nocną scenerię, natomiast bogata, kremowa warstwa serowa jest jak letni dzień. Całość wieńczy zachwycająca warstwa brzoskwiniowego musu, której piękny odcień przypomina zachód słońca w pogodny wieczór. Jeśli potrzebujesz bardziej tropikalnych smaków, zamień brzoskwinie na mango. To ciasto to nie tylko przepyszny deser, ale także prawdziwa uciecha dla oka.
Blaszka: 20 x 30 cm
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 510
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 126
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 510
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 126
Składniki
Przygotuj kakaowy biszkopt. Białka oddziel od żółtek, białka umieść w misce, dosyp szczyptę soli i ubij, dosypując małymi porcjami cukier puder, aby uzyskać sztywna pianę. Kolejno dodawaj żółtka, wbijając następne po rozmieszaniu wcześniejszego. Do jasnej, puszystej masy partiami dodawaj mieszankę przesianej mąki, kakao i proszku do pieczenia. Zmiksuj na małych obrotach. Przełóż ciasto do formy (20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na 20-25 minut, po czym wyjmij i ostudź na kratce.
Zimny biszkopt równomiernie polej ponczem wykonanym z soku cytryny, przegotowanej wody i rozpuszczonego cukru pudru. Przejdź do wykonania masy serowej.
Żelatynę rozpuść we wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Białą czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, po czym odstaw do ostudzenia. Biały ser włóż do miski, zmiksuj z zimną, lecz nadal płynną białą czekoladą. W oddzielnej misce ubij na sztywno zimną (prosto z lodówki) śmietankę kremówkę, utrwalając ją cukrem pudrem. Delikatnie przekładaj śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Na koniec wlej tężejącą żelatynę i dokładnie wymieszaj masę. Przelej ją na nasączony ponczem biszkopt, wyrównaj i wstaw do lodówki.
Przejdź do przygotowania brzoskwiniowego musu. Do żaroodpornej miski wsyp galaretki i żelatynę, zalej 500 ml wrzątku, dokładnie rozmieszaj i odstaw do ostudzenia. Odsącz brzoskwinie na sicie i zblenduj na gładki mus. Tężejącą galaretkę z żelatyną powoli wlewaj do masy brzoskwiniowej i wszystko dokładnie zmiksuj. Wylej owocową masę na serową warstwę, wyrównaj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Jeśli chcesz, aby twoje ciasto „Dzień i Noc” wyglądało jeszcze bardziej apetycznie, wykrojony kawałek sernika polej musem ze zblendowanych brzoskwiń, udekoruj masą ubitą ze śmietany i serka mascarpone i ozdób listkiem mięty.