Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Filipińczyk to deser dla niezdecydowanych. Składa się z trzech rodzajów biszkoptu, słodkiego kremu, kwaskowej konfitury i polewy czekoladowej. Wbrew pozorom te składniki doskonale do siebie pasują!
Forma 21x21 cm
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 220
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3233
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 996
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 893
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 220
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3233
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 996
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 893
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki na biszkopt do temperatury pokojowej. Schłodź w lodówce składniki na krem.
Ubij całe jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
Przesiej przez sitko mąkę i skrobię ziemniaczaną. Partiami dodaj do masy jajecznej i wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
Podziel masę jajeczną na trzy części. Do jednej dodaj ekstrakt z wanilii i rodzynki, do drugiej wmieszaj kakao, a do trzeciej mak.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 21x21 cm. Przelej do niej pierwszą porcję ciasta i wstaw w formę do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 15-20 minut – do suchego patyczka.
W ten sam sposób wypiecz pozostałe porcje ciasta. Najlepiej, jeśli uda ci się upiec wszystkie na raz, w identycznych formach, na 2-3 poziomach piekarnika. Upieczone blaty biszkoptu wystudź na kratce.
Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę w 100 ml śmietany kremówki. Wymieszaj na jednolitą polewę. Odstaw do przestudzenia.
Połącz śmietanę z serkiem mascarpone. Przesiej do nich przez sitko cukier puder. Zmiksuj składniki na gęsty krem.
Posmaruj waniliowy i czekoladowy blat biszkoptu konfiturą. Połowę kremu wyłóż na waniliowy blat ciasta (na konfiturę), przykryj blatem czekoladowym i wyłóż drugą połowę kremu (na konfiturę). Przykryj blatem makowym.
Rozprowadź na makowym biszkopcie przestudzoną polewę.
Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.