Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto "Fiona" to dziewczęcy odpowiednik ciasta "Shrek"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 382
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2767
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14473
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 382
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2767
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14473
Składniki
Ciasto: Białka ubić ze szczyptą soli. dodać cukier i cukier waniliowy. Dalej ubijając dodać żółtka. Miksujemy ,aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodać olej, chwilę ucieramy i małymi porcjami dodawać obie mąki z proszkiem,Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C.
Masa Budyniowa: Sok oraz wodę połączyć ze sobą. W ok. 150 ml napoju rozpuścić budynie. Resztę soku zagotować wraz z cukrem. Następnie wlać rozrobiony budyń i energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Gdy odrobinę przestygnie, wlać "budyń" do formy wyłożonej biszkoptami. Całkowicie wystudzić.
Masa Śmietanowa: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Studzić do lekkiego stężenia. Następnie kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodać fix wymieszany z cukrem pudrem (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło). Do śmietanki dodać lekko stężoną galaretkę - delikatnie i krótko miksować do otrzymania gładkiej konsystencji. Na masę budyniową wyłożyć delicje (galaretką do góry) a na nie wylać masę śmietanową. Umieścić w lodówce do stężenia. W tym czasie przygotować drugą galaretkę - wystudzić. Gdy masa zgęstnieję na wierzch ciasta wylać schłodzoną, ale nadal płynną galaretkę. Chłodzić do momentu całkowitego stężenia.