Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto "Góra lodowa" oprócz tego, że świetnie smakuje, nie jest trudne w przygotowaniu. Jest to ciasto z kategorii szybkich i przyjemnych. Jednocześnie kogę wam powiedzieć, że ciasto "Góra lodowa" świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu czy imieninach. Co tu dużo mówić trio biszkopt kakaowy, biszkopty i krem waniliowy to od zawsze zestaw udany, który wszystkim smakuje. Efektowność akurat tego ciasta polega na dosyć ciekawym ułożeniu biszkoptów kształt "gór".
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8698
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10318
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4683
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 759
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8698
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10318
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4683
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 759
Składniki
Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej. Miksujemy. Do masy dodajemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Ciasto kroimy na pół. Krem: 500 ml mleka zagotowujemy ze 100 g cukru. W 150 ml mleka mieszamy żółtka, budyń i mąkę pszenną. Do gotującego się budyniu dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. 100 g miękkiego masła ucieramy z zimnym budyniem do momentu powstania kremu. Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwsza połowę ciasta. Na cieście układamy 1/2 masy. Na masie ponownie układamy ciasto. Na cieście układamy pozostały krem. Na kremie układamy pionowo okrągłe biszkopty. Ciasto chłodzimy w lodówce. Polewa: W garnku zagotowujemy 200 g masła, wodę , pozostały cukier. Całość zagotować. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mleko w proszku. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy kakao. Do drugiej jedną łyżkę mleka w proszku. Mieszamy. Chłodne ciasto polać jasną i ciemną masą. Ponownie chłodzimy w lodówce.
Zapraszam na mojego bloga!