Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto "Góra lodowa" oprócz tego, że świetnie smakuje, nie jest trudne w przygotowaniu. Jest to ciasto z kategorii szybkich i przyjemnych. Jednocześnie kogę wam powiedzieć, że ciasto "Góra lodowa" świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu czy imieninach. Co tu dużo mówić trio biszkopt kakaowy, biszkopty i krem waniliowy to od zawsze zestaw udany, który wszystkim smakuje. Efektowność akurat tego ciasta polega na dosyć ciekawym ułożeniu biszkoptów kształt "gór".
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3949
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415356
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2537
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3949
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415356
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2537
Składniki
Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej. Miksujemy. Do masy dodajemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Ciasto kroimy na pół. Krem: 500 ml mleka zagotowujemy ze 100 g cukru. W 150 ml mleka mieszamy żółtka, budyń i mąkę pszenną. Do gotującego się budyniu dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. 100 g miękkiego masła ucieramy z zimnym budyniem do momentu powstania kremu. Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwsza połowę ciasta. Na cieście układamy 1/2 masy. Na masie ponownie układamy ciasto. Na cieście układamy pozostały krem. Na kremie układamy pionowo okrągłe biszkopty. Ciasto chłodzimy w lodówce. Polewa: W garnku zagotowujemy 200 g masła, wodę , pozostały cukier. Całość zagotować. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mleko w proszku. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy kakao. Do drugiej jedną łyżkę mleka w proszku. Mieszamy. Chłodne ciasto polać jasną i ciemną masą. Ponownie chłodzimy w lodówce.
Zapraszam na mojego bloga!