Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto gruszkowe bez pieczenia"
Pychota. Polecam.
Odsłon: 206
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 374
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 101
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27672
Pychota. Polecam.
Odsłon: 206
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 374
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 101
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27672
Składniki
Herbatniki pokrusz drobno i wymieszaj w misie z miękkim masłem, migdałami i 2 łyżkami cukru. Zagnieć gładką masę i rozprowadź ją na dnie tortownicy, dociskając. Schłódź. Łyżeczkę żelatyny namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie lekko podgrzej i ciepłą rozpuść w 1/5 szklanki nektaru gruszkowego. Wymieszaj.
W metalowej misce ubij mascarpone z resztą cukru i wstaw miskę do ciepłej wody. Do letniego mascarpone, ubijając, dodaj rozpuszczoną żelatynę.
Ubij śmietankę i delikatnie wmieszaj do przygotowanego kremu. Rozsmaruj krem w formie na warstwie z herbatników i poczekaj, aż stężeje. Obierz gruszki, część miąższu pokrój w kostkę, a część w plastry. Wymieszaj je z sokiem z cytryny. Odmroź porzeczki.
Pozostałą żelatynę namocz w zimnej wodzie, poczekaj, aż nasiąknie i rozpuść w reszcie ciepłego nektaru gruszkowego. Rozłóż gruszki na kremie, posyp porzeczkami, zalej ciekłą żelatyną i wstaw do lodówki.
Czas przygotowania: 50 minut
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 268 kcalŹródło: Na żywo