Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Grzesiek bez pieczenia to pyszny smakołyk z dodatkiem popularnych wafelków idealny do popołudniowej kawy. Mimo swojej kaloryczności polecam go szczególnie miłośnikom słodkości, będą nim zachwyceni.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10997
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6307
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5401
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13269
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5029
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10997
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6307
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5401
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13269
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5029
Składniki
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Na ciastkach umieszczamy dżem i starannie go rozsmarowujemy. Wafelki Grześki kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko miksujemy do momentu aż masa zgęstnieje, pod koniec miksowania dodajemy śmietan – fixy. Do masy wrzucamy połowę pokrojonych wafelków i wszystko delikatnie razem łączymy. Tak przygotowaną masę przekładamy na warstwę dżemu i dokładnie ją rozprowadzamy. Na wierzchu ciasta układamy pozostałe wafelki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.