Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto smakuje dokładnie tak, jak wygląda – wilgotny, czekoladowy spód, lekki jak chmurka krem śmietanowy i soczysta, orzeźwiająca warstwa brzoskwiń z galaretką. Ciasto Ibiza będzie hitem twoich przyjęć i spotkań z rodziną.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Zmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i odstaw. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce z dodatkiem 4 łyżek mleka. Wbij do miski białka i ubij z cukrem na sztywną piane. Po czym dodawaj po jednym żółtku, aby powstała puszysta masa. Zmniejsz obroty miksera i cienkim strumieniem wlewaj rozpuszczoną czekoladę, a następnie dodaj mąkę (po łyżce). Dokładnie wymieszaj ciasto i wyłóż je do formy (25x35) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w piecu nagrzanym do 180°C.
Rozpuść żelatynę w około 80 ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Na parze ubij jajka z cukrem i dodaj rozpuszczoną czekoladę, lekko przestudź krem. W dużej misce zmiksuj ser, a następnie dodaj masę czekoladową. W drugiej misce ubij śmietaną kremówkę na wysokich obrotach miksera i połącz obie masy ze sobą. Na koniec dolej tężejącą żelatynę. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub odrobinę soku z cytryny. Wyłóż krem na czarnym biszkopcie i równomiernie rozprowadź powierzchnię. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Wyjmij brzoskwinie z syropu i odsącz. Jeśli używasz świeżych owoców, to zdejmij z nich skórkę i usuń pestki, a następnie pokrój brzoskwinie w paski. Rozpuść galaretki w 500 ml wrzątku i wystudź. Po czym wyjmij ciasto z lodówki, ułóż na nim cząstki brzoskwiń i zalej galaretką. Ponownie wstaw do lodówki i schładzaj kilka godzin.