Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowne, bardzo proste i szybkie ciasto. Jako słodyczowa łamaga kombinowałam, z jakiego przepisu zrobić moje pierwsze ciasto na zimno - ostatecznie zrobiłam ogromny misz-masz. Który smakował niebiańsko! :)
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3304
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3304
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Lekko podgrzewamy masę krówkową. Blaszkę smarujemy cienką warstewką oleju, by papier do pieczenia ładnie się do niej przykleił. Wykładamy pierwszą, w miarę ścisłą, płaską warstwę krakersów i równomiernie rozprowadzamy na niej około dwie łyżki masy krówkowej. W tym samym czasie w garnku podgrzewamy cały litr mleka z cukrem (można dodać również cukier waniliowy lub samą wanilię).
Do gotującego się mleka stopniowo wsypujemy budynie, stale mieszając, by nie powstały grudki. W tym celu polecam zdjąć na moment garnek z ognia, a po wymieszaniu ponownie na nim położyć. Ostatecznie powinien wyjść bardzo gęsty budyń. Jeśli dodaliśmy za dużo mleka i budyń jest za rzadki, można dodać do niego odrobinę mąki ziemniaczanej, wymieszać dokładnie i podgotować chwilę. W misce ucieramy mikserem masło lub margarynę na puszystą masę, po czym (nie wyłączając miksera) dodajemy lekko przestudzony budyń. Miksujemy do momentu, aż całość połączy się w gęstą masę o konsystencji kremu.
Około jedną trzecią kremu budyniowego wylewamy na krakersy. Układamy kolejną warstwę. Resztę budyniu mieszamy z łyżką masy krówkowej. W kąpieli wodnej lub mikrofali rozpuszczamy obie czekolady. Polewamy nimi krakersy, na to dodajemy pozostały budyń. Rozprowadzamy go i przykrywamy kolejną warstwą krakersów, na które nakładamy całą pozostałą masę krówkową. Przekładamy krakersami.
Przygotowujemy bitą śmietanę: schłodzoną śmietankę 30% wlewamy do miski i ubijamy mikserem początkowo na wolnych, potem coraz szybszych obrotach, po dojściu do maksymalnej mocy zaczynamy dodawać cukier puder. Następnie kolejno opakowania śmietan-fix - bita śmietana ma ostatecznie wyjść bardzo sztywna, u mnie do uzyskania tego efektu były potrzebne trzy opakowania. Pod koniec ubijania dodajemy dwie łyżki proszku cappucino i miksujemy do równomiernego rozprowadzenia się. Gotową śmietanę równomiernie rozkładamy na krakersach, aż przykryje całość. Posypujemy z wierzchu pozostałym proszkiem cappucino. Blaszkę z deserem wkładamy do lodówki.
Ciasto jest najlepsze po całej nocy odstanej w lodówce, gdy krakersy całkowicie zmiękną, ale jeśli jesteśmy niecierpliwi, można jeść już po 2-3 godzinach, kiedy zauważymy, że wszystkie warstwy ładnie stężały. Smacznego :)