Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto wygląda bardzo elegancko, jest przepyszne, idealnie nada się na każdą okazję. Nie jest trudne choć jego przygotowanie wymaga trochę czasu. Bardzo polecam.
mikser, garnek, patelnia, tłuczek, tarka
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9586
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4440
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20880
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9586
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4440
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20880
Składniki
BISZKOPT
Białka ubijamy, do ubitych dodajemy stopniowo cukier-chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy suche składniki czyli mąkę, kakao i proszek i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min
Studzimy i kroimy na dwa spody
JABŁKA
Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Prażymy do uzyskania konsystencji musu. Ściągamy z ognia, chwile studzimy, dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy
i wykładamy jabłka na pierwszy spód biszkoptowy, studzimy i wstawiamy do lodówki do stężenia
***jeśli jabłka są kwaśne możecie je posłodzić do smaku, ja użyłam jabłek Ligol.
SŁONECZNIK
na patelnie dajemy mleko, masło, cukier puder-rozpuszczamy i mieszamy, dodajemy ziarna słonecznika i prażymy na złoty kolor.
Studzimy. Po wystudzeniu słonecznik będzie posklejany, przekładamy go do woreczka i uderzamy np tłuczkiem żeby był sypki
KREM
budynie i cukier miksujemy w 250ml mleka, resztę czyli 750ml gotujemy. Na gotujące się mleko wylewamy budynie z cukrem i wszystko gotujemy do zgęstnienia Powstały budyń studzimy do temp pokojowej
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, i stopniowo dodajemy budyń
2/3 kremu wykładamy na jabłka, przykrywamy drugim spodem biszkoptowym i smarujemy resztą kremu-posypujemy słonecznikiem
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc tak by wszystko się stężało a smaki przegryzły.
I gotowe :) Ciasto pięknie się kroi, bardzo elegancko wygląda. jest przepyszne. Idealnie nada się na każdą okazję