Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto jabłkowe z żurawiną"
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 99
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 53
Polecam.
Odsłon: 380
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3662
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 99
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 53
Polecam.
Odsłon: 380
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3662
Składniki
Przesiej mąkę do misy, dodaj masło pokrojone na małe ka wałki i zagnieć. Wsyp cukier i szczyptę soli, dodaj jajko i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki, aby odpoczęło.
Umyj i obierz jabłka. Wyjmij gniazda nasienne i pokrój w plastry o grubości pół centymetra. Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy ok. 30 cm i przenieś do okrągłej formy.
Ciasto lekko wciśnij w formę i przyciśnij krawędzie. Resztę ciasta odkrój. Dno ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180°C na ok. 10 minut.
Podpieczone ciasto wyjmij i schłódź. Na dnie rozsmaruj marmoladę morelową i zaczynając od krawędzi, układaj wokół jabłka tak, aby częściowo zachodziły na siebie. Pokryj nimi całe dno. Posyp jabłka cukrem waniliowym i cynamonem.
Na środku każdego plasterka jabłka zrób kopczyk marmolady żurawinowej. Wstaw znowu do piekarnika i piecz ok. 25 minut w temperaturze 180° C. Gotowe ciasto pokrój na porcje i podawaj.
<strong>Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 412 kcal.</strong>Źródło: Na żywo