Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialny w swej prostocie, powalający smakiem deser z jabłkami i karmelem. Cudownie smakuje podany z gałką waniliowych lodów. Ciasto jest tak dobre, że znika już pierwszego dnia.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31284
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14421
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1382
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31284
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14421
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1382
Składniki
Jabłka obierz, pokrój na półplasterki.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyściel papierem do pieczenia. Pokrojone jabłka wyłóż na spód.
Przygotuj karmel. Cukier wsyp do rondelka, podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu, aż całkowicie się rozpuści i powstanie gesty karmel. Gorący karmel przelej na jabłka.
Do miski wbij jajka, doda mleko i olej. Składniki wymieszaj. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Ciasto zmiksuj do połączenia.
Ciasto przelej do tortownicy na jabłka z karmelem.
Tortownicę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Piecz przez około godzinę.
Upieczone ciasto jabłkowo-karmelowe wyciągnij z piekarnika. Za pomocą noża oddziel delikatnie ciasto od rantu tortownicy. Do góry przyłóż tackę. Ciasto odwróć do góry nogami. Zdejmij rant tortownicy. Odklej papier z wierzchu ciasta. Gotową szarlotkę z karmelem odstaw do wystudzenia.