Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis mojej babci z Bieszczad. Ciasto wyszło mi wspaniale.
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5048
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 601
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2301
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5048
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 601
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2301
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Składniki
Wykonanie: Lekko podgrzane mleko wymieszać z cukrami, drożdżami i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie wsypać mąkę , lekko posolić, dodać rozbełtane jajka i masło. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do podrośnięcia. W między czasie zagotować w garnku wodę, wsypać kaszę, zagotować i wylać na sito i dobrze odsączyć. Mleko zagotować, dodać odsączoną kaszę, posolić i ugotować na wolnym ogniu do miękkości stale mieszając. Na końcu dodać masło, cukier i dokładnie wymieszać. Podrośnięte ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, a na ciasto rozłożyć ugotowaną i wystudzoną kaszę. Powierzchnię wygładzić łyżką, posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190m stopni i piec około godzinę. Ciasto możemy podawać z domową konfiturą, sosami owocowymi. Można to ciasto upiec z dodatkiem soli (bez cukru) i podawać do obiadu zamiast ziemniaków.