Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis mojej babci z Bieszczad. Ciasto wyszło mi wspaniale.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Wykonanie: Lekko podgrzane mleko wymieszać z cukrami, drożdżami i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie wsypać mąkę , lekko posolić, dodać rozbełtane jajka i masło. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do podrośnięcia. W między czasie zagotować w garnku wodę, wsypać kaszę, zagotować i wylać na sito i dobrze odsączyć. Mleko zagotować, dodać odsączoną kaszę, posolić i ugotować na wolnym ogniu do miękkości stale mieszając. Na końcu dodać masło, cukier i dokładnie wymieszać. Podrośnięte ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, a na ciasto rozłożyć ugotowaną i wystudzoną kaszę. Powierzchnię wygładzić łyżką, posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190m stopni i piec około godzinę. Ciasto możemy podawać z domową konfiturą, sosami owocowymi. Można to ciasto upiec z dodatkiem soli (bez cukru) i podawać do obiadu zamiast ziemniaków.