Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne ciasto „japońskie”. Delikatne jak same płatki kwitnącej wiśni ;).To ciasto to rozkosz dla podniebienia, pyszne czekoladowe ciasto, delikatny sernik i słodko – kwaśna frużelina wiśniowa. POLECAM OGROMNIE!
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1302
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36659
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3723
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 547
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2941
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1302
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36659
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3723
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 547
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2941
Składniki
CIASTO: W GARNUSZKU ROZPUŚCIĆ MASŁO. KAWĘ ROZPUŚCIĆ W 100 ML WRZĄCEJ WODY. ROZPUSZCZONE MASŁO I KAWĘ ODSTAWIĆ DO OSTYGNIĘCIA. DO MISKI WBIĆ JAJKA I UBIĆ JE MIKSEREM DODAJĄC DO NICH CUKIER I CUKIER WANILIOWY. KIEDY MASA BĘDZIE KREMOWA I LEKKO ZBIELEJE, PRZESIAĆ DO NIEJ MAKE, KAKAO I PROSZEK DO PIECZENIA. CALOSC DOBRZE WYMIESZAĆ SZPATUŁKĄ. NASTĘPNIE DO CIASTA WLAĆ ROZPUSZCZONE MASŁO ORAZ KAWĘ I PONOWNIE WYMIESZAĆ.
DNO TORTOWNICY (ŚREDNICA 24 CM) WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA I PRZELAĆ DO NIEJ PRZYGOTOWANE CIASTO. PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU, W TEMPERATURZE 180 ST. C. DO SUCHEGO PATYCZKA. OKOŁO 30 MINUT. CIASTO WYSTUDZIC W FORMIE NA KRATCE.
NASTĘPNIE ZROBIĆ FRUŻELINĘ WIŚNIOWĄ: W GARNUSZKU ZAGOTOWAĆ WYDRYLOWANE WIŚNIE, WRAZ Z CUKREM. WIŚNIE GOTUJEMY DO MOMENTU AZ ROZPUŚCI SIĘ CUKIER. MAKE ZIEMNACZANA WYMIESZAĆ Z WODA. JEŚLI WIŚNIE SA BARDZO SOCZYSTE TO POMINĄĆ WODĘ, MAKE ROZPUŚCIĆ W SOKU. TAK PRZYGOTOWANA MAKE ZIEMNIACZANA WLAĆ DO GARNKA Z WIŚNIAMI. CAŁOŚĆ CHWILE POGOTOWAĆ CAŁY CZAS MIESZAJĄC. KIEDY FRUŻELINA TROCHĘ ZGĘSTNIEJE, ZDJĄĆ JA Z GRZANIA I ODSTAWIĆ DO OSTYGNIĘCIA.
PRZYGOTOWAĆ MASĘ SEROWĄ: ŻELATYNĘ WYMIESZAĆ Z WODA I ZOSTAWIĆ DO NAPĘCZNIENIA. PO 10 -15 MINUTACH, NAPĘCZNIAŁĄ ŻELATYNĘ PRZEŁOŻYĆ DO GARNUSZKA I ROZPUŚCIĆ JA PODGRZEWAJĄC NA MAŁYM GRZANIU. ŻELATYNY NIE ZAGOTOWYWAĆ. W MISCE ZA POMOCĄ MIKSERA UBIĆ ŚMIETANĘ. DO ŚMIETANY MOŻNA, PODCZAS UBIJANIA, DODAĆ CUKIER LUB EKSTRAKT WANILIOWY. W OSOBNEJ MISCE ZMIKSOWAĆ SER Z WIADERKA DODAJĄC DO NIEGO CUKIER PUDER. KIEDY SER ŁADNIE SIĘ UTRZE NA GŁADKĄ MASĘ DODAĆ DO NIEGO KOLEJNO PRZESTUDZONA ŻELATYNĘ I UBITA ŚMIETANĘ. CALOSC DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.
NA WYSTUDZONE CIASTO WYŁOŻYĆ SZYBKO MASĘ SEROWA, A NA NIEJ UŁOŻYĆ WARSTWĘ FRUŻELINY. CIASTO POWINNO BYĆ CIĄGLE W FORMIE DO PIECZENIA, LUB PRZEŁOŻYĆ JE NA TALERZ I OTOCZYĆ WYSOKIM RANTEM. FRUŻELINĘ MOŻNA ZA POMOCĄ PATYCZKA LUB NOŻA LEKKO WYMIESZAĆ Z GÓRNĄ PARTIĄ MASY SEROWEJ. PATRZ FILM. TAK PRZYGOTOWANE CIASTO WSTAWIĆ DO LODÓWKI NA PARĘ GODZIN, NAJLEPIEJ NA NOC.