Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Przepis na ciasto jogurtowe z bananami i galaretką. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Orzeźwiające, delikatne i smaczne. Ciasto jest bez pieczenia, a podane prosto z lodówki idealnie się sprawdzi w upalne dni.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 126
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 178
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 936
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3037
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 265
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 126
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 178
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 936
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3037
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 265
Składniki
Na dno foremki wykładamy biszkopty. (Biszkopty można namoczyć w mleku, aby ciasto było bardziej wilgotne. Ja tego nie zrobiłam i było ok. U mnie ciasto dopiero po 2 dniach w lodówce miało idealną wilgotność.)
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę mocno schłodzoną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy jogurt grecki miksując krótko na najniższych obrotach miksera. Na koniec wlewamy ostudzoną i lekko już tężejącą galaretkę przezroczystą. Na grubych oczkach tarki ścieramy czekoladę i dodajemy do kremu. Mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy banany. (Gdyby Wasza masa była zbyt rzadka to radzę krem wstawić na chwilę do lodówki (około 3 min.), aby trochę stężał, ponieważ jak wylejecie na biszkopty rzadki krem, wtedy biszkopty wypłyną na wierzch patrz film.) Krem wykładamy na ułożonych w foremce biszkoptach. Wstawiamy do lodówki
Dekoracją ciasta jest galaretka. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia, a następnie wylewamy na schłodzone ciasto. Wstawiamy jogurtowiec do lodówki i chłodzimy najlepiej całą noc.