Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na upały, na deser i dla ochłody poleca się ciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia. Bardzo lekki deser i nie za słodki.
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 674
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 26
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 53
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 674
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 26
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 53
Składniki
Do jogurtu naturalnego wsypałam nasiona chia i wymieszałam. Wstawiłam do lodówki na ok. 1 godzinę. Herbatniki zmieliłam w blenderze na sypko.
Masło roztopiłam w rondlu i dodałam połamaną czekoladę. Mieszałam dotąd aż czekolada roztopi się. Nie gotowałam. Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami i wyrobiłam masę na spód. Wylepiłam tym tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę
Galaretki cytrynowe, cukier i żelatynę rozpuściłam w 1 niepełnej szklance gorącej wody. Ostudziłam. Jogurt z chia przez chwilkę miksowałam i dolałam ostudzone i rozpuszczone galaretki. Wylałam na schłodzony spód herbatnikowy.
Całość chłodziłam do momentu aż masa zacznie tężeć. Wyłożyłam wiśnie i zalałam dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 800 ml gorącej wody. Wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.