Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z najszybszych i najsmaczniejszych ciast jakie znam. Lekkie, puszyste, wilgotne i bardzo uniwersalne, można je upiec z dowolnymi owocami, najlepiej sezonowymi. U mnie dzisiaj z jabłkami, ale już z niecierpliwością czekam na truskawki, jagody czy maliny pachnące latem i słońcem. Spróbujcie, gwarantuję, że później już tylko będziecie wymieniać owoce.
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1043
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 948
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1043
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 948
Składniki
1) Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. 2) Zmniejszyć obroty miksera i do ubitych białek dodawać pojedynczo żółtka, partiami cukier, cukier waniliowy, olej i na końcu jogurt. 3) Do przygotowanej masy, łyżką delikatnie wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 4) Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej maką (zamiast tego można wyłożyć papierem do pieczenia). 5) Piec 35-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Po upieczeniu ciasto ostudzić i obficie oprószyć cukrem pudrem.