Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto kakaowo-migdałowe"
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Jajka wraz z cukrem ucierać 5–8 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Mielone migdały wymieszać z 2 łyżkami kakao oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do ucieranej masy i dobrze wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć pergaminem. Na spód wylać przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-35 minut. Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z formy, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Bitą śmietanę rozsmarować na wystudzonym cieście. Wstawić je na godzinę do lodówki, aby bita śmietana stężała. Przed samym podaniem ciasto polać ajerkoniakiem. Udekorować czekoladowymi wiórkami i oprószyć łyżką kakao.Źródło: Życie na gorąco