Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chodź nazwa nie brzmi zbyt zachęcająco dla osób liczących kalorie, to okres świąteczny jest dobrą wymówką, bo nie ma, co tu liczyć kalorii... Ciasto jest naprawdę przepyszne! Na dole chrupiący ciasteczkowy spód, krówkowa masa z czekoladą i na wierzchu bita śmietana obsypana skarmelizowanymi płatkami owsianymi.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 67
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4809
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 67
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4809
Składniki
Ciasteczkowy spód: Płatki owsiane i orzechy zmielić w malakserze. Do płatków dodać kruche ciasteczka i wiórki kokosowe. Stopione masło wlewamy do suchych składników. Całość przekładamy do blaszki o wymiarach 25x35cm. Masę mocno dociskamy do dna formy, Chłodzimy przez ok 1 godzinę.
Masa czekoladowa: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy kakao, masło oraz krówki. Gdy krówki się rozpuszczą dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego połaczenia składników. Gdy masa przestygnie wylewamy ją na ciasteczkowy spód. Wstawiamy na noc do lodówki.
Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Na schłodzoną masę wykładamy śmietanę.
Karmelizowana posypka: Masło roztopić na patelni, dodać płatki owsiane i wiórki kokosowe, cały czas mieszamy, aby całość się nie przypaliła. Posypujemy cukrem i dalej smażymy do skarmelizowania cukru. Odstawić do wystudzenia.
Wierzch ciasta posypać posypką. Całość kolejny raz chłodzić.