Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto kawowe z kremem budyniowym"
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 1072
Prosty i szybki pomysł na obiad.
Odsłon: 139
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 178
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 1072
Prosty i szybki pomysł na obiad.
Odsłon: 139
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 178
Składniki
Miękką margarynę w kawałkach utrzyj z cukrem pudrem. Zmiksuj żółtka jedno po drugim. Z białek ubij sztywną pianę. Połącz ją z mąką ziemniaczaną. Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, połowę mleka i kawę.
Zagnieć elastyczne ciasto i podziel je na dwie części. Do jednej z nich dodaj resztę mleka i kakao. Na blasze z wyższą krawędzią rozsmaruj najpierw ciasto kakaowe, a następnie jasne. Wygładź powierzchnię. Piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 180° C przez ok. 40 minut.
Z mleka, cukru, napoju kawowego i budyniu waniliowego przygotuj krem sposobem, jakim przygotowuje się budyń. Schłódź go, mieszając. Następnie dodaj miękką margarynę i wymieszaj. Rozsmaruj krem na cieście i wstaw do lodówki.
Na koniec posmaruj ciasto polewą czekoladową. Dekoracyjną szpatułką utwórz fale. Wyciśnij kopczyki z kremu kawowego.
Kawowy smak i aromat ciasta możesz przełamać owocową nutą. Zmiksuj truskawki z bitą śmietaną i zrób kleksy.Źródło: Na żywo