Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie się prezentuje i smakuje równie dobrze. Ciasto kijowskie bez wątpienia na stałe wpisze się w wasz kulinarny repertuar, a każdy kto go spróbuje, z pewnością poprosi cię o dwie rzeczy: dokładkę i przepis.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 197
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 197
Składniki
Przygotuj 3 tortownice o średnicy 23 cm. Każdą z nich wyłóż papierem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę, a następnie zacznij stopniowo dodawać do nich cukier. Gdy piana będzie błyszcząca dodaj do niej przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną z kakao oraz sok z cytryny. Całość dokładnie zmiksuj, a następnie podziel równo pomiędzy 3 tortownice.
Blaszki wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 90 minut (czasem pieczenie bez może zająć nieco więcej czasu - powinny być suche w dotyku, a w środku miękkie). Pozostaw je do wystygnięcia w piekarniku.
Przygotuj krem do przełożenia ciasta. W dużej misce utrzyj śmietankę, serek mascarpone oraz kajmak. Gdy powstanie gęsty i puszysty krem, dodaj do masy posiekane orzechy i całość delikatnie wymieszaj.
Złóż ciasto: na jeden z blatów bezowych wyłóż połowę kremu kajmakowego, na nim ułóż drugi blat i pozostały krem. Trzeci z blatów bezowych połam na mniejsze kawałki i udekoruj nimi wierzch ciasta. Całość oprósz cukrem pudrem.