Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto beż pieczenia wariant 2
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 376
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14756
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 357
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 376
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14756
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 357
Składniki
Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć herbatniki, docinając niektóre tak, aby wypełnić w miarę całe dno. Odstawić na bok.
Przygotować warstwę z białej czekolady: białą czekoladą posiekać I roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok do przestygbięcia.
Zimny serek i zimną śmietankę przełożyć razem do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. UWAGA: stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło.
Cienkim strumieniem wlewać przestudzoną czekoladę i miksować na najniższych obrotach krótko, tylko do połączenia lub delikatnie wmieszać szpatułką.
Wyłączyć mikser i wmieszać preparowaną pszenicę szpatułką.
Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Rozłożyć drugą warstwę herbatników. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy.
Przygotować warstwę z mlecznej czekolady: czekoladę mleczną posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić di przestygnięcią, aż będzie chłodna.
Śmietankę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę mleczną i mieszać delikatnie szpatułką. Wyłożyć na herbatniki. Posypać preparowaną pszenicą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (można też na noc).