Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie batonik Kinder Maxi King??? Mam dla Was przepis na przepyszne ciasto - koniecznie wypróbujcie:)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27517
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27517
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Składniki
Masło roztopić w małym garnuszku. Herbatniki ciemne rozkruszamy na drobny piasek ( można za pomocą blendera). Do herbatników wlać roztopione i przestudzone masło. Całość wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem, przygniatając łyżką. Czekolady białe rozpuścić w kąpieli wodnej (tj. czekoladę przełożyć do miseczki, do garnka wlać wodę, umieścić miskę z czekoladą nad garnek i podgrzewać na ogniu aż czekolada będzie płynna) Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. W 30ml wrzącej wody rozpuścić żelatynę. Po wymieszaniu przestudzić 700 ml mocno schłodzonej śmietanki ubić na sztywno. Żeby śmietana się nie zważyła a czekolada zapewne będzie jeszcze trochę ciepła, dodać do czekolady 2 łyżki ubitej śmietany i wymieszać, żeby ją zahartować. Czekoladę ze śmietanką dodawać partiami do reszty ubitej śmietany i całość wymieszać za pomocą szpatułki. Do masy śmietanowej wlać również ostygniętą żelatynę ( jeśli żelatyna jest także ciepła, powtórzyć zabieg jak z czekoladą) Na pokruszone herbatniki wyłożyć połowę masy śmietanowej, na to ułożyć herbatniki jasne. Na herbatniki wyłożyć masę krówkową ( dla ułatwienia, masę krówkową można podgrzać na patelni lub w garnku wtedy będzie bardziej płynna i lepiej będzie się ją rozprowadzało po herbatnikach) Na masę krówkową wyłożyć kolejną warstwę herbatników a na to resztę masy śmietanowej. Ciasto włożyć do lodówki na ok 30 minut żeby masy trochę stężały.
40 ml śmietanki wlać do garnuszka, wkruszyć czekoladę mleczną. Całość podgrzać ale nie zagotowywać. Gdy czekolada się rozpuści a konsystencja będzie płynna oraz jednolita, polewę zdjąć z ognia i ostudzić. Orzechy posiekać drobno. Ciasto wyjąć z lodówki. Wierzch ciasta polać polewą ( proszę pamiętać, żeby polewa nie była ciepła bo wsiąknie w masę śmietanową), rozprowadzić po całości a na koniec oprószyć orzechami. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc i najlepiej trzymać ciasto cały czas w lodówce. Smacznego!