Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto KitKat inspirowane popularnymi batonikami to znakomity pomysł na urodzinowy tort dla dziecka… i nie tylko!
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 16
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 84
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 38
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 16
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 84
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 38
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Składniki
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącego mleka. Wymieszaj z serkiem mascarpone. Ubij resztę bardzo mocno schłodzonej śmietany. Połącz szpatułą z serkiem i dosłodź krem do smaku.
Przetnij ciasto na dwa blaty. Przełóż je kremem i cienkimi warstwami masy z białej czekolady. Resztą kremu otynkuj bok ciasta. Wstaw je na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj wafelkami KitKat i groszkami czekoladowymi.
Roztop w rondelku (na palniku o niskiej mocy) masło i czekoladę. Połącz z mlekiem i kakao. Wymieszaj na jednolitą masę, uważając, by się nie zagotowała. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj ją z jogurtem i przestudzoną masą czekoladową. Połącz z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia.
Przelej ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką tortownicy o średnicy 20-22 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wystudź ciasto w formie (po odcięciu go nożem od jej brzegów) odwrócone „do góry dnem”. Dzięki temu wierzch będzie płaski.
Roztop białą czekoladę (w rondelku, na palniku o niskiej mocy) w około 150 ml śmietany kremówki. Gdy lekko przestygnie, połącz ją z pokruszonymi widelcem sucharkami i wymieszaj.