Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto KitKat inspirowane popularnymi batonikami to znakomity pomysł na urodzinowy tort dla dziecka… i nie tylko!
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2086
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 33
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 50
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2086
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 33
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 50
Składniki
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącego mleka. Wymieszaj z serkiem mascarpone. Ubij resztę bardzo mocno schłodzonej śmietany. Połącz szpatułą z serkiem i dosłodź krem do smaku.
Przetnij ciasto na dwa blaty. Przełóż je kremem i cienkimi warstwami masy z białej czekolady. Resztą kremu otynkuj bok ciasta. Wstaw je na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj wafelkami KitKat i groszkami czekoladowymi.
Roztop w rondelku (na palniku o niskiej mocy) masło i czekoladę. Połącz z mlekiem i kakao. Wymieszaj na jednolitą masę, uważając, by się nie zagotowała. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj ją z jogurtem i przestudzoną masą czekoladową. Połącz z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia.
Przelej ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką tortownicy o średnicy 20-22 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wystudź ciasto w formie (po odcięciu go nożem od jej brzegów) odwrócone „do góry dnem”. Dzięki temu wierzch będzie płaski.
Roztop białą czekoladę (w rondelku, na palniku o niskiej mocy) w około 150 ml śmietany kremówki. Gdy lekko przestygnie, połącz ją z pokruszonymi widelcem sucharkami i wymieszaj.