Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto KitKat inspirowane popularnymi batonikami to znakomity pomysł na urodzinowy tort dla dziecka… i nie tylko!
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8861
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6285
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9160
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8861
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6285
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9160
Składniki
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącego mleka. Wymieszaj z serkiem mascarpone. Ubij resztę bardzo mocno schłodzonej śmietany. Połącz szpatułą z serkiem i dosłodź krem do smaku.
Przetnij ciasto na dwa blaty. Przełóż je kremem i cienkimi warstwami masy z białej czekolady. Resztą kremu otynkuj bok ciasta. Wstaw je na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj wafelkami KitKat i groszkami czekoladowymi.
Roztop w rondelku (na palniku o niskiej mocy) masło i czekoladę. Połącz z mlekiem i kakao. Wymieszaj na jednolitą masę, uważając, by się nie zagotowała. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj ją z jogurtem i przestudzoną masą czekoladową. Połącz z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia.
Przelej ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką tortownicy o średnicy 20-22 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wystudź ciasto w formie (po odcięciu go nożem od jej brzegów) odwrócone „do góry dnem”. Dzięki temu wierzch będzie płaski.
Roztop białą czekoladę (w rondelku, na palniku o niskiej mocy) w około 150 ml śmietany kremówki. Gdy lekko przestygnie, połącz ją z pokruszonymi widelcem sucharkami i wymieszaj.