Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kokosek, jest to warstwowe ciasto na biszkopcie, przełożone delikatnym jak puch kremem, białą galaretką pastelową, udekorowane białymi rurkami waflowymi i wiórkami kokosowymi.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 231
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104558
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9071
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 231
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104558
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9071
Składniki
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy z białek zacznie tworzyć się piana dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej i lśniącej masy. Pojedynczo dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Wyłączmy mikser i delikatnie mieszamy szpatułką dodając przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 170*C - 25 minut. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
Czekoladę i mleko kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mascarpone ucieramy do uzyskania gładkości, dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę z mlekiem kokosowym i mieszamy do połączenia się składników. Kremówkę ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier puder i wiórki kokosowe. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą mascarpone.