Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kokosek, jest to warstwowe ciasto na biszkopcie, przełożone delikatnym jak puch kremem, białą galaretką pastelową, udekorowane białymi rurkami waflowymi i wiórkami kokosowymi.
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 93
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 93
Składniki
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy z białek zacznie tworzyć się piana dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej i lśniącej masy. Pojedynczo dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Wyłączmy mikser i delikatnie mieszamy szpatułką dodając przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 170*C - 25 minut. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
Czekoladę i mleko kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mascarpone ucieramy do uzyskania gładkości, dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę z mlekiem kokosowym i mieszamy do połączenia się składników. Kremówkę ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier puder i wiórki kokosowe. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą mascarpone.