Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla miłośników kokosowych smaków, ucierane ciasto kokosowe z lukrem Malibu....
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 135
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 135
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Składniki
Formę keksówkę o wymiarach 10x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Kolejno dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Dodać Malibu, wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, stopniowo dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem kokosowym. Wymieszać tylko do połączenia składników. Na koniec dodać prażone wiórki kokosowe, wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy. Piec przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier. Mleko kokosowe wymieszać z Malibu. Partiami dodawać cukier puder, energicznie mieszając aż powstanie gęsty lukier (w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru). Ciasto polać kokosowym lukrem, dowolnie udekorować.