Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto królewskie to smak dzieciństwa wielu z nas. Lekkie, delikatne miodowe placki, przełożone słodką masą. Chrupiąca posypka na wierzchu ciasta tworzy fantastyczny kontrast smaków i tekstur.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 106
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 165
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2169
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 106
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 165
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2169
Składniki
Na stolnicy wymieszaj mąkę z cukrem, solą i sodą. Wkrój kawałki zimnego masła, przesiekaj z mąką, aż powstaną grudki. Następnie wbij jajka, dodaj miód i szybko zagnieć ciasto. Konsystencja powinna być gładka i sprężysta. Podziel ciasto na 4 równe części, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Przygotuj blachę o wymiarach 23 × 30 cm. Jeśli masz możliwość pieczenia równocześnie dwóch placków, przygotuj dwie blachy i wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij pierwsze ciasto z lodówki, rozwałkuj na kształt blaszki, przełóż na wałku i w razie potrzeby ugniataj, aby dopasować do kształtu foremki. Wstaw blaszkę (lub dwie) do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 13-15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Postępuj tak samo z pozostałymi plackami.
W garnku zagotuj mleko, dodaj cukier oraz kaszę manną i gotuj przez około 4 minuty cały czas mieszając. Następnie zagotuj, aby masa przypominała konsystencję budyniu. Zdejmij krem z ognia i wystudź. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, następnie dodawaj przestudzony budyń, a na koniec dolej ekstrakt. Masa powinna być gładka i jednolita.
Złóż ciasto. Posmaruj pierwszy placek 1/3 masy budyniowej i przykryj plackiem. Składaj ciasto do wykończenia placków i masy. Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami i polej rozpuszczoną czekoladą.