Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dyniowe przekładane masą z kasztanów jadalnych i jabłkami, polane czekoladą.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3752
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 698
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3752
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 698
Składniki
CIASTO: Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, potem dodajemy olej, cukier waniliowy, sok z limonki, przyprawę do piernika, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy puree z dyni (dynia upieczona i zmiksowana). Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy 2 blaty w 180 stopniach po 35-40 minut do suchego patyczka.
Teraz najbardziej pracochłonna część czyli kasztany. Kasztany nacinamy na krzyż po wypukłej stronie. Zalewamy letnią wodą i gotujemy aż woda zacznie wrzeć. Osuszamy i wykładamy na suchą blachę. Pieczemy w piekarniku na 200 stopniach ok 20 minut - skórka musi się rozejść. Wyciągamy kasztany i jeszcze gorące obieramy. Kasztany można upiec bez wcześniejszego gotowania, ale w ten sposób powinny łatwiej dać się obrać.
Teraz obrane kasztany dotujemy w wodzie z mlekiem i cukrem do miękkości czyli ok 20 minut. W międzyczasie można dodać wody w razie konieczności. Po ostudzeniu blendujemy na gładką masę. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją, ale w połowie mleka. Jeśli macie budyń z cukrem, nie dodawajcie już więcej. Odstawiamy do schłodzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, aż zrobi się puszyste. Dodajemy do niego partiami krem z kasztanów i budyń. Masa gotowa.
Masa jabłkowa: Jabłka prażone mieszamy z cynamonem. Żelatynę zalewamy małą ilością chłodnej wody i podgrzewamy np w mikrofali, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do jabłek, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Mieszamy co 15 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Na pierwszy blat ciasta wykładamy masę kasztanową. Na nią masę jabłkową i drugi blat ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i odstawiamy do lodówki na całą noc.