Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne kruche ciasto posmarowane dżemem, z porcją budyniu i rabarbarem. Pyszne, wykończone cukrem pudrem.
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 32
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 284
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 61
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 32
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 284
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 61
Składniki
Do dużej miski wsypałam mąkę pszenną tortową i mąkę ziemniaczaną. Dosypałam cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wkroiłam w to zimną margarynę. Wbiłam jajko i wlałam zimną śmietanę. Lepsza byłaby kwaśna śmietana 12 lub 18% ale akurat takiej nie miałam. Wszystko zagniotłam szybko rękami na jednolite ciasto. Zagniecione ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i włożyłam do zamrażalki. Ciasto pozostawiłam w zamrażalce całą noc ale wystarczy też kilka godzin. Dwie szklanki mleka zagotowałam. W 0,5 szklanki zimnego mleka rozmieszałam proszki budyniowe wraz z 2 łyżkami cukru (mimo że budyń był już z cukrem). Zawiesinę budyniową przelałam na gotujące się mleko i gotowałam ciągle mieszając aż budyń zgęstniał. Budyń odstawiłam do lekkiego przestudzenia.Rabarbar umyłami osuszyłam. Następnie pokroiłam go na ok. 2-3 centymetrowe kawałki i wrzuciłam je do miski. Pokrojony rabarbar zasypałam ok. 2 łyżkami cukru i wymieszałam. Tak przygotowany rabarbar odstawiłam na ok. 30 minut.Kwadratową tortownicę lub blachę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam na tarce większą połowę ciasta. Lekko je ugniotłam palcami i posmarowałam cienko dżemem porzeczkowym. Na to wyłożyłam lekko przestudzony budyń. Na budyniu poukładałam kawałki rabarbaru w cukrze. Na wierzch starłam resztę ciasta. Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika i piekłam ciasto ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam i wystudziłam. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem.