Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak w tytule jest to ciasto kruche z warstwą budyniu, z kawałkami rabarbaru i jabłek, po upieczeniu posypane cukrem pudrem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11403
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1177
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9961
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11403
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1177
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9961
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Do miski wsypałam 3 szklanki mąki, 1 szklankę cukru pudru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Do składników sypkich wbiłam jajko i żółtko. Wkroiłam zimną margarynę, wlałam zimną śmietanę. Wszystko szybko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę owinęłam folią spożywczą i schowałam na kilka godzin do zamrażalki. Zamarznięte ciasto podzieliłam na dwie części. Jedną część starłam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x25cm. 2 szklanki mleka zagotować. 2 proszki budyniowe rozmieszałam z 1 łyżką mąki i 5 łyżkami cukru w 150 ml mleka i wlałam na gotujące się mleko. Budyń gotowałam, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Odstawiłam do przestygnięcia na kilka minut. Rabarbar umyłam, osuszyłam i pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Jabłka obrałam, pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w podobne kawałki jak rabarbar. Gorący budyń wyłożyłam na ciasto. Na budyniu poukładałam jabłka i rabarbar na przemian i posypałam 2 łyżkami cukru. Na wierzch ciasta starłam resztę ciasta. Ciasto piekłam ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam (najlepiej schłodzić w lodówce). Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.