Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ciasto kruche z truskawkami
  • Ciasta
  • Przepis na

Ciasto kruche z truskawkami

16.05.2025 Odsłon: 2703
5.0 (5 oceny)

Przepis dnia: 22-05-2025

Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na prosty w przygotowaniu deser, który uświetni każde rodzinne spotkanie. Tym razem na nasze stoły trafi tarta z truskawkami, czyli pyszne połączenie kruchego spodu, lekkiego kremu i świeżych owoców. Przyjemnie kruche, maślane ciasto świetnie pasuje do gładkiego, waniliowego kremu. Truskawki dodają całości naturalnej słodkości i świeżości, a galaretka wnosi nie tylko smak, ale też nadaje ciastu pięknego połysku. Idealny deser, który najlepiej smakuje na świeżo!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, forma do tart o średnicy 25 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7994

do 15 min 15 min
11
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2131

do 30 min 30 min
10
martapichci
martapichci
Dania główne

Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Dania główne Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 908

do 30 min 30 min
3
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Napoje

Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Napoje Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Serdecznie witam i zapraszam na pyszny koktajl z truskawkowy z borówkami i ma...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Banany
  • Nabiał

Odsłon: 67

do 15 min 15 min
1

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Ciasta Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Prosta tarta z dużą ilością truskawek i przepysznym kremem z bitej śmietany z...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 3493

do 30 min 30 min
12
KORAL
KORAL
Śniadania

Jajka sadzone w młodej kapuście

Śniadania Jajka sadzone w młodej kapuście

Pysznie jajka w aromatycznym cieście kapuścianym. Taką wersję uwielbiają dzie...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Jajka

Odsłon: 496

do 15 min 15 min
10
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7994

do 15 min 15 min
11
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2131

do 30 min 30 min
10
martapichci
martapichci
Dania główne

Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Dania główne Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 908

do 30 min 30 min
3
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Napoje

Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Napoje Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Serdecznie witam i zapraszam na pyszny koktajl z truskawkowy z borówkami i ma...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Banany
  • Nabiał

Odsłon: 67

do 15 min 15 min
1

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Ciasta Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Prosta tarta z dużą ilością truskawek i przepysznym kremem z bitej śmietany z...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 3493

do 30 min 30 min
12
KORAL
KORAL
Śniadania

Jajka sadzone w młodej kapuście

Śniadania Jajka sadzone w młodej kapuście

Pysznie jajka w aromatycznym cieście kapuścianym. Taką wersję uwielbiają dzie...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Jajka

Odsłon: 496

do 15 min 15 min
10
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ciasto kruche z truskawkami
Autor:
MazPrzyGarach
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Ciasto
  • 225 g (ok 1,5 szklanki) mąki
  • 75 g cukru
  • Szczypta soli
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
Krem
  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 40 g masła
Dekoracja
  • 300 g truskawek
  • Opcjonalnie, 1 galaretka truskawkowa + 500 ml wody (do ciasta potrzeba tylko trochę galaretki)
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj ciasto kruche. Krótko przemieszaj 225 g mąki pszennej, 75 g drobnego, białego cukru i niewielką szczyptę soli przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące. Następnie dodaj do nich 150 g zimnego, pokrojonego w drobną kostkę masła. Tłuszcz wetrzyj w mąkę przy pomocy siekacza cukierniczego, zwykłego noża, malaksera lub palców, do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

2

Kiedy z ciasta można formować duże, sypkie grudy, dodaj do niego jedno duże żółtko i łyżeczkę pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz użyć ekstraktu waniliowego lub podmienić część cukru na taki z wanilią. W przypadku cukru dodaj go wcześniej razem ze zwykłym. Zawartość naczynia wymieszaj drewnianą łyżką, tylko do wchłonięcia wilgoci przez mąkę, a następnie krótko wyrób dłonią, do momentu, w którym cała mąka zostanie wpracowana w masę. Wtedy przełóż ciasto na blat i wyrabiaj jeszcze przez około minutę, do uzyskania jednolitego ciasta. Uformuj ciasto w niewielki dysk, szczelnie owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę, do zestalenia.

3

Po godzinie przełóż ciasto na blat i rozwałkuj do grubości około 3 milimetrów. Żeby zaoszczędzić sobie sprzątania, przełóż je na spory kawałek papieru do pieczenia, przykryj drugim, mniej więcej takim samym arkuszem i powoli rozwałkuj je do uzyskania odpowiedniej grubości. Płat ciasta powinien być na tyle duży, żeby bez problemu pokryć formę o średnicy 25 cm. Wtedy można nawinąć go na lekko oprószony mąką wałek i ostrożnie przełożyć na suchą blaszkę. Po rozwinięciu ciasta w na formie uważnie rozprowadź je po dnie, upewniając się przy tym, że szczelnie przylega do dołu i boków blaszki.

4

Po wyklejeniu formy gęsto nakłuj widelcem cały spód, tworząc w ten sposób otwory, przez które w trakcie pieczenia będzie mogła uciekać para. Dzięki temu ciasto nie będzie pękać. Formę z tak przygotowanym ciastem wstaw do lodówki na minimum 30 minut, do całkowitego schłodzenia i zestalenia ciasta.

5

Po tym czasie ciasto jest gotowe do pieczenia. Zanim trafi do piekarnika, warto obciążyć je czymś ciężkim, co utrudni ciastu rośnięcie i jednocześnie zapobiegnie spływaniu z boków formy. Ja kładę w tym celu na wierzch ciasta mocno pognieciony kawałek papieru do pieczenia, a następnie obciążam całość grochem ceramicznym i rozprowadzam go tak, żeby dolegał do ścian kruchego korpusu. Zamiast grochu możesz użyć suchej fasoli albo ryżu, sprawdzą się równie dobrze.

6

Formę z tak przygotowanym ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza w funkcji góra, na 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, pozbądź się grochu i papieru do pieczenia, a następnie ponownie włóż je do piekarnika na około 8 – 10 minut, do chwili, kiedy spód się zarumieni i nabierze pięknego, złotego koloru. Wyjmij wtedy ciasto z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia.

7

W tym czasie można zająć się kremem budyniowym. Do dużego rondelka przelej 500 ml mleka i dodaję do niego 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz użyć ekstraktu lub dodać rozciętą laskę wanilii i wyciągnięte z niej ziarenka. Pamiętaj tylko o wyjęciu jej z płynu przed dodaniem mleka do jajek. Zawartość rondelka krótko wymieszaj, a następnie podgrzej na średnio niskim ogniu, do chwili, kiedy całość zacznie się lekko gotować.

8

W międzyczasie zajmij się resztą składników kremu. Do dużej miski przełóż 5 dużych żółtek i dodaj do nich 100 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia utrzyj przy pomocy miksera do uzyskania gęstej, jasnej masy i całkowitego rozpuszczenia cukru. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do masy 40 g skrobi ziemniaczanej i krótko połącz ją z żółtkami na średnio niskich obrotach, tylko do chwili, kiedy przestaniesz widzieć suchy proszek.

9

Mniej więcej w tym momencie mleko powinno osiągnąć odpowiednią temperaturę. Kiedy zacznie delikatnie bulgotać, zdejmij je z ognia i dodaj je do żółtek. Zrób to powoli, wąskim strumieniem, stale mieszając zawartość naczynia na średnio wysokich obrotach miksera. Po dodaniu całego mleka odłóż mikser i przelej masę ponownie do rondelka. Na tym etapie warto przepuścić całość przez drobne sitko, żeby wyłapać ewentualne ścięte białka, które mogłyby przeszkadzać w gotowym kremie.

10

Tak przygotowaną bazę kremu ponownie postaw na średnio niskim ogniu i podgrzewaj przez kilka minut, stale mieszając, do uzyskania gęstego, gładkiego budyniu. Nie przerywaj mieszania, bo masa może się przypalić i nabrać nieprzyjemnego, gorzkiego smaku. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmuję ją z ognia i przelej do osobnego naczynia. Do tak przygotowanego budyniu od razu dodaj 40 g pokrojonego w kostkę masła i krótko wymieszaj do uzyskania jednolitego kremu. Wierzch gotowego kremu przykryj folią spożywczą tak, żeby całkowicie go dotykała. Zapobiegnie to utworzeniu się nieprzyjemnego kożucha. Następnie odstaw krem na bok, do wystudzenia. Około godzina na blacie powinna wystarczyć.

11

Wystudzony krem przełóż na chłodny korpus tarty i rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni ciasta. Po rozprowadzeniu kremu ułóż na nim pokrojone w plasterki lub połówki truskawki. Na samym końcu pokryj je tężejącą galaretką truskawkową, przygotowaną według zaleceń producenta. Jest to krok opcjonalny, ale według mnie, odrobina galaretki nada im połysku, zwłaszcza jeśli akurat szykujecie galaretkę jak osobny deser. Tak przygotowaną tartę wstaw do lodówki, do zestalenia kremu i galaretki. Przed podaniem wyjmij ją z formy i odstaw na około 15 minut na blat, żeby ciasto nabrało temperatury. Dzięki temu łatwiej będzie kroić kruchy korpus.

12

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki