Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię makowe ciasta, które generalnie kojarzą mi się ze świętami. I fakt faktem, na moim stole makowce pojawiają się raczej tylko przy okazji Bożego Narodzenia, Wielkanocy czy Odpustu. Często są to tradycyjne, drożdżowe strucle makowe. Tym razem pokusiłam się o niewielką zmianę, jeżeli chodzi o samo ciasto. Zamiast typowego ciasta drożdżowego zrobiłam krucho- drożdżowe. Mała zmiana a cieszy.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 485
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 407
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1503
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5782
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 485
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 407
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1503
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5782
Składniki
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby trochę wyrosły. Oddzielić białka od żółtek. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać margarynę i żółtka. Składniki posiekać nożem, wlać drożdże z cukrem. Zarobić ciasto i przykryć ściereczką na pół godziny.
Masa makowa: Mak gotować w mleku z wodą przez około 3 godziny, wystudzić, zmielić trzykrotnie. Dodać cukier, roztopione masło, posiekane drobno orzechy włoskie oraz kilka kropli olejku migdałowego.Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą. Całość dobrze wymieszać.
Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować. Masę makową również podzielić na trzy części. Na rozwałkowane ciasto nałożyć masę, zawinąć jak roladę. Piec w podłużnej, wąskiej formie, w nagrzanym piekarniku. Czas pieczenia: 50- 60 minut. Temperatura pieczenia: 200 stopni, można zmniejszyć pod koniec pieczenia do 170 stopni. Upieczone ciasta polukrować. Smacznego.