Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami"
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 201
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22446
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 227
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 201
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22446
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 227
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj śmietanę lub jogurt. Starannie wymieszaj, by drożdże się rozpuściły. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp cukier puder oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojoną na małe kawałki margarynę lub masło, posiekaj nożem. Następnie dodaj jajko, 2 żółtka oraz śmietanę z drożdżami.
Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Śliwki umyj , osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt odpowiadający rozmiarom formy. Przełóż je do blaszki, wierzch posmaruj białkiem, które zostało i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
Na cieście rozłóż jedna przy drugiej połówki śliwek. Formę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min, by ciasto wyrosło.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw blachę z ciastem. Piecz ok. 50 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku. Następnie przełóż na talerz i oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie