Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto Kubuś na dużą blachę. Idealne na rodzinne uroczystości.
Forma 36 cm x 25 cm
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 314
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 719
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 735
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 314
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 719
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 735
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Składniki
GALARETKA 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Przelać na talerze lub do kwadratowych pojemników. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka stężeje, pokroić ją w kostki.
BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, potem żółtka. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać łopatką (nie używać miksera). Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec ok. 20 min. w temp. 180°C. Z zimnego biszkoptu zdjąć skórkę.
MASA KUBUSIOWA 650 ml soku wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. W pozostałej części soku, czyli 250 ml, rozmieszać budynie. Wlać do gotującego soku i gotować, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić w zimne miejsce do ostudzenia. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać przygotowaną masę i miksować. Masę rozsmarować na biszkopcie.
ŚMIETANA Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 4 łyżeczki cukru pudru wymieszane z fixami i cukrem waniliowym. Śmietanę rozsmarować na cieście. Na wierzchu rozłożyć przygotowane wcześniej kostki galaretek.