Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Kubuś swoją nazwę wzięło od użycia popularnego soku dla dzieci w masie budyniowej. Dlatego ma tak piękny, pomarańczowy kolor. Ten przepis stanowi drobną modyfikację najbardziej znanego przepisu o warstwę masy twarogowej oraz przepysznie chrupiące orzechy.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19791
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 435
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6834
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242390
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19791
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 435
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6834
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242390
Składniki
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodaj po łyżce cukru, a kiedy piana stanie się lśniąca. Na koniec dodawaj po 1 żółtku.
W osobnej miseczce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiej je do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj drewnianą szpatułką. Dolej wodę i ponownie wymieszaj.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej biszkopt i piecz w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj masę twarogową. Masło utrzyj na puch. Dodawaj po łyżce mielonego twarogu. Przygotuj masę budyniową. Z soku odlej pół szklanki i rozrób w nim budynie. Wlej go do garnka. Dodaj pozostały sok i cukier.
Masło utrzyj na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, cały czas ucierając. Na ciemnym biszkopcie połóż masę twarogową, a na niej masę budyniową. Ciasto włóż do lodówki na czas przygotowywania pianki.
Przygotuj piankę. Żelatynę rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier i wlej strumyczkiem żelatynę. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na masę budyniową. Orzechy włoskie pokrusz tłuczkiem i posyp nimi wierzch ciasta Kubuś.