Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne, słodkie i bardzo czekoladowe... ;)
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3446
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 43
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2748
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 129
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 102
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3446
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 43
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2748
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 129
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 102
Składniki
Biszkopt. Oddzielamy żółtka, ubijamy białka. Gdy będą już sztywne dajemy cukier jeszcze chwilę ubijając. Dodajemy resztę składników tj. mąki (kopiate łyżki), ojej, ocet,proszek. Odlewamy połowę ciasta do miseczki do pozostałej części wlewamy żółtka i sypiemy kakao. Na blaszkę wylewamy ciasta równocześnie tworząc wzorki z ciasta białego i czekoladowego. Wkładamy do nagrzanego wcześniej do 160 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 min. Po wystudzeniu kroimy na 2 części i przedładamy masami. Masa I. 2 łyżki masła rozgrzewamy, dodajemy do niego 4 łyżki mąki pszennej i dokładnie mieszamy pozostawiając jeszcze ok minuty na ogniu. Na chwilkę ściągamy z kuchenki, powoli wlewamy 1 szklankę mleka ciągle mieszając. Dodajemy 3 łyżki cukru i znów stawiamy na ogień. Dokładnie mieszamy do momentu aż masa będzie gładka i zgęstnieje. Studzimy. Pół kostki margaryny ucieramy dodając po łyżce budyniu. Smarujemy nią pierwszą część ciasta. Masa II. Pół kostki margarynę ucieramy z 250g kremu czekoladowego np. nutella. Ok. 2 łyżki masy zostawiamy na dekorację. ;) Resztę masy nakładamy na masę I i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pozostawioną częścią masy czekoladowej smarujemy wierzch i posypujemy siekaną białą czekoladą i gotowe. ;)