Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pyszne, delikatne, nie za słodkie. Z wyczuwalnym aromatem kawy, lekkim kremem na bazie serka i śmietany i gorzkim kakao. Idealne na poprawę humoru, na jesienną chandrę, większe przyjęcie lub niedzielny deser.
Składniki
Biszkopt: Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubijać do białości na wolnych obrotach stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie sztywna dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodać 1/3 mąki z kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałą porcje mąki, wymieszać. Blaszkę (36x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wygładzić wierzch. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na dwie części.
Krem: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Do ubitej śmietany dodać serki homogenizowane. Krótko zmiksować na wolnych obrotach. Łyżkę kremu wymieszać z żelatyną. Żelatynę dodać do kremu i zmiksować do połączenia się składników. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Zaparzoną mocną kawę wystudzić i dodać wódkę.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć 1/2 masy, na masę ułożyć biszkopty. Biszkopty (za pomocą pędzelka) nasączyć naparem kawy i posypać gorzkim kakao. Położyć biszkopt, nasączyć go kawą, dodać pozostałą część masy i biszkopty nasączone kawą.Posypać gorzkim kakao. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin.