Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto to klasyk, do którego często wracam, przy wielu okazjach. Nieprzeciętnie atrakcyjne w wyglądzie, smaczne i tak banalnie proste do zrobienia. Samo ciasto fantastycznie się mrozi, wiec jeśli mam nadwyżki szpinaku w lodowce, przygotowuje z niego blaty i zamrażam. W ten sposób, szybko mogę, w razie potrzeby, przygotować ciasto dla niespodziewanych gości.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 26
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2263
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 160
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 26
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2263
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 160
Składniki
SZPINAK ZBLENDOWAĆ. DO BLENDERA DODAĆ MĄKE I BLENDOWAĆ DO POŁĄCZENIA SIĘ OBU SKŁADNIKÓW. NASTĘPNIE DO BLENDERA DODAĆ POZOSTAŁE SKŁADNIKI NA CIASTO I ZBLENDOWAĆ PRZEZ KILKA MINUT.
( MOŻNA RÓWNIEŻ CIASTO MIESZAĆ MIKSEREM. W TYM WYPADKU PRZYGOTOWAĆ SZPINAK I MAKE JAK POPRZEDNIO. W MISCE UTRZEĆ JAJKA Z CUKRAMI NA PUSZYSTA MASĘ. NASTĘPNIE DODAĆ OLEJ, WYMIESZAĆ I NA SAM KONIEC DODAĆ MĄKĘ ZE SZPINAKIEM I PROSZEK DO PIECZENIA. ) GOTOWE CIASTO PRZELAĆ DO FORMY, MOJA 26 CM. CIASTO PIEC W 180 ST. C. 30 – 45 MINUT DO SUCHEGO PATYCZKA.
GALARETKĘ PRZYGOTOWAĆ WEDŁUG PRZEPISU NA OPAKOWANIU. LEKKO SCHŁODZIĆ I DODAĆ DO NIEJ MROŻONE MALINY. PRZELAĆ DO FORMY MNIEJSZEJ NIŻ TA, W KTÓREJ PIEKLIŚMY CIASTO, MOJA 22 CM. FORMĘ WYŁOŻYĆ FOLIA SPOŻYWCZĄ, GALARETKĘ WSTAWIĆ DO LODÓWKI DO STĘŻENIA.
PRZYGOTOWAĆ KREM: W MISCE UBIĆ SEREK I ŚMIETANĘ Z CUKRAMI. UPIECZONE I WYSTUDZONE CIASTO PRZECIĄĆ NA 3 BLATY. GÓRNY POKRUSZYĆ. NA TACY UŁOŻYĆ JEDEN Z BLATÓW I CIENKO POSMAROWAĆ GO BITA ŚMIETANA. NA ŚMIETANIE UŁOŻYĆ STĘŻAŁA GALARETKĘ. STARAMY SIĘ TO ZROBIĆ JAK NAJBARDZIEJ CENTRALNIE. NASTĘPNIE WOKÓŁ CIASTA UMIEŚCIĆ RANT OD TORTOWNICY I NA GALARETKĘ CIENKA WARSTWA UŁOŻYĆ BITA ŚMIETANĘ, WYPEŁNIAJĄC KREMEM BRZEGI. TAM GDZIE JEST PRZERWA MIEDZY GALARETKA A CIASTEM. CZĘŚĆ KREMU ZACHOWAĆ.
NA TAK ROZPROWADZONY KREM POŁOŻYĆ DRUGI BLAT CIASTA I POSMAROWAĆ GO BITA ŚMIETANA. NA WARSTWĘ BITEJ ŚMIETANY WSYPAĆ POKRUSZONY BLAT CIASTA. LEKKO DOCISNĄĆ I PRZYOZDOBIĆ OWOCAMI. CIASTO SCHŁODZIĆ PRZEZ KILKA GODZIN W LODÓWCE.