Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto letnia fantazja to delikatny, rozpływający się w ustach sernik na zimno z Twoimi ulubionymi owocami sezonowymi. Jest idealny na upalne dni. Jeśli nie chcesz wówczas włączać piekarnika, wyłóż na spód gotowe biszkopty.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2165
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 128
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 225
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2165
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 128
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 225
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Natłuść ją i oprósz mąką.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na wysokich obrotach miksera. Pod koniec dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera. Wciąż miksując, dodaj do białek żółtka, a następnie obie mąki i proszek do pieczenia. Miksuj jak najkrócej – do połączenia składników.
Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 20-30 minut (do suchego patyczka).
Żelatynę rozpuść w gorącym (ale nie wrzącym) mleku. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Zmiksuj jogurt z serkiem mascarpone i cukrem na jednolitą masę. Dodaj 2-3 łyżki masy do żelatyny i dokładnie wymieszaj. Połącz żelatynę z resztą masy – rozprowadź równomiernie w całej jej objętości.
W osobnym naczyniu ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Połącz ją z masą serowo-jogurtową i przełóż do tortownicy z wystudzonym spodem biszkoptowym. Wyrównaj wierzch ciasta szpatułką i ułóż na nim owoce. Wstaw do lodówki.
Przygotuj galaretkę truskawkową zgodnie z opisem na opakowaniu. Gdy ciasto nieco stężeje, a galaretka przestygnie, wylej ją na owoce.
Pozostaw ciasto letnia fantazja w lodówce na kolejne 3-4 godziny. Podawaj udekorowane świeżymi listkami mięty.