Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, pyszne i bardzo efektowne ciasto bez pieczenia Lion to smakołyk inspirowany popularynym batonikiem, idealny na deser dla wszystkich miłośników słodyczy. Rozpływający się w ustach kajmak z preparowanym ryżem oraz chrupiącymi orzeszkami a do tego krem ze śmietany i serka mascarpone tworzą idealną kompozycję smakową.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85167
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2474
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9948
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3898
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7065
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85167
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2474
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9948
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3898
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7065
Składniki
Orzeszki ziemne dość drobno siekamy. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) przekładamy do miski, dodajemy ryż preparowany oraz połowę posiekanych orzeszków i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Na dnie formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Na ciastkach starannie rozprowadzamy masę z kajmaku, ryżu dmuchanego oraz orzechów, delikatnie dociskając łyżką. Kolejną warstwę ciasta stanowią równo ułożone herbatniki.
Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Tak przygotowany krem przekładamy na ciastka i dokładnie go rozsmarowujemy. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi orzechami. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.