Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszystkim miłośnikom batonów „Lion” proponujemy szybkie i pyszne ciasto. Ciasto nie wymaga pieczenia, bazuje na chrupiących warstwach orzechów i batoników oraz pysznym kremu na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki. Przygotowanie deseru nikomu nie powinno sprawić problemu, a jedyny okres oczekiwania, to czas chłodzenia deseru w lodówce. Ciasto przypadnie do gustu tym, którzy przepadają za bardzo słodkimi deserami. Jeśli chcesz zmniejszyć poziom słodyczy, dodaj więcej orzechów, a mniej pokruszonych batonów do przełożenia ciasta, a do kremu dodaj mniej cukru i dopraw go sokiem z cytryny.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 425
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 425
Składniki
Drobno posiekaj batony i orzechy włoskie. Wymieszaj je w misce i odstaw na bok.
Utrzyj serek mascarpone mikserem. W oddzielnej misce ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder. Możesz dodać najpierw mniejszą ilość cukru pudru, a po sprawdzeniu smaku dosypać więcej. Miękki serek ostrożnie połącz z ubitą śmietaną. Sprawdź i w razie potrzeby dodaj więcej cukru lub odrobinę soku z cytryny.
Tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i wysyp pierwszą porcją batoników z orzechami. Wyrównaj powierzchnię, a nawet lekko ugnieć. Wyłóż porcję kremu śmietankowego, ponownie wyrównaj i wysyp kolejną warstwę orzechowych batoników. Postępuj analogicznie do wykończenia składników tak, aby na górze znajdowała się chrupiąca warstwa. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny. Deser podawaj porządnie schłodzony.