Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne ciasto lodowe ombre to orzeźwiający deser na upalne dni. Przygotujesz je bez włączania piekarnika!
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Składniki
Rozpuść w rondelku masło. Dodaj do niego pokruszone ciasteczka i zblenduj na jednolitą masę. Wyłóż nią dno tortownicy o średnicy 20-22 cm i wstaw ją do lodówki. Włóż 1/3 owoców do rondelka. Rozgnieć je i zagotuj z łyżką cukru. Odstaw do wystudzenia.
Na parze (czyli w metalowej misce umieszczonej w garnku z niewielka ilością wody na dnie, ustawionym na palniku o niskiej mocy) ubij na puszystą masę jajka z 3 łyżkami cukru. W osobnym naczyniu ubij na sztywno 500 ml mocno schłodzonej śmietany z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru. Następnie połącz ją delikatnie z serkiem mascarpone.
Podziel masę na dwie, mniej więcej równe części. Do jednej dodaj przestudzony mus owocowy i wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Następnie wymieszaj masę z połową pozostałych owoców. Wyłóż na dno tortownicy. Na wierzch wylej drugą część masy (bez dodatku owoców). Wstaw ciasto lodowe do zamrażalnika na kilka godzin.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, pamiętając o zmniejszeniu ilości wody i proszku o połowę. Odstaw do wystudzenia, ale nie dopuść do tego, by galaretka całkiem stężała.
Wyłóż na wierzch ciasta warstwę pozostałych owoców i zalej je przestudzoną galaretką. Szybko odstaw z powrotem do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Ciasto lodowe ombre podawaj udekorowane bitą śmietaną (przygotowaną z 200 ml kremówki i 1 łyżki cukru pudru). Deser wyjmij z zamrażalnika tuż przed podaniem!