Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne ciasto lodowe ombre to orzeźwiający deser na upalne dni. Przygotujesz je bez włączania piekarnika!
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 97
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 94
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 36
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 594
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 97
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 94
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 36
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 594
Składniki
Rozpuść w rondelku masło. Dodaj do niego pokruszone ciasteczka i zblenduj na jednolitą masę. Wyłóż nią dno tortownicy o średnicy 20-22 cm i wstaw ją do lodówki. Włóż 1/3 owoców do rondelka. Rozgnieć je i zagotuj z łyżką cukru. Odstaw do wystudzenia.
Na parze (czyli w metalowej misce umieszczonej w garnku z niewielka ilością wody na dnie, ustawionym na palniku o niskiej mocy) ubij na puszystą masę jajka z 3 łyżkami cukru. W osobnym naczyniu ubij na sztywno 500 ml mocno schłodzonej śmietany z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru. Następnie połącz ją delikatnie z serkiem mascarpone.
Podziel masę na dwie, mniej więcej równe części. Do jednej dodaj przestudzony mus owocowy i wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Następnie wymieszaj masę z połową pozostałych owoców. Wyłóż na dno tortownicy. Na wierzch wylej drugą część masy (bez dodatku owoców). Wstaw ciasto lodowe do zamrażalnika na kilka godzin.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, pamiętając o zmniejszeniu ilości wody i proszku o połowę. Odstaw do wystudzenia, ale nie dopuść do tego, by galaretka całkiem stężała.
Wyłóż na wierzch ciasta warstwę pozostałych owoców i zalej je przestudzoną galaretką. Szybko odstaw z powrotem do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Ciasto lodowe ombre podawaj udekorowane bitą śmietaną (przygotowaną z 200 ml kremówki i 1 łyżki cukru pudru). Deser wyjmij z zamrażalnika tuż przed podaniem!