Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nareszcie wiosna! To dobra wiadomość dla wielbicieli krajowych warzyw i owoców. Na świeże maliny trzeba będzie jednak jeszcze chwilę poczekać. Idealnym deserem dla stęsknionych ich smaku jest ciasto Malinowy Król.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 481
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 196
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 481
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 196
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Mikserem na wysokich obrotach ubij pianę z białek. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, a następnie – po jednym żółtku. Przesiej do masy jajecznej obie mąki i kakao. Wymieszaj dokładnie szpatułą.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 20x20 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na dwa blaty.
Zaparz herbatę malinową (1 torebkę herbaty owocowej w 100 ml wody) i przestudź. Wymieszaj z likierem malinowym, cukrem trzcinowym i sokiem z cytryny. Nasącz ponczem blaty ciasta.
Ubij śmietanę i wymieszaj z serkiem mascarpone. Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale ze zmniejszoną o połowę ilością wody. Zblenduj maliny i dodaj do galaretki. Gdy galaretka nieco przestygnie i zacznie tężeć, wymieszaj ją z masą serowo-śmietanową (do połączenia składników). Przełóż masą blaty ciasta. Wstaw je do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem udekoruj konfiturą malinową.