Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z lepszych ciast marchewkowych jakie jadłam. Wilgotne, chrupiące, aromatyczne i…sycące! Można je jeść bez wyrzutów sumienia, bo w jego składzie są przecież same zdrowe i wartościowe składniki. Idealne dla bezglutenowców, ale i nie tylko.
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 209
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 389
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 810
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 209
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 389
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 810
Składniki
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i przygotować keksówkę (12x24 cm).
Obrać i zetrzeć marchewkę na grubych oczkach.
Namoczyć rodzynki w rumie lub gorącej wodze.
Nigella radzi uprażyć na suchej patelni orzeszki pini. Ja pominęłam ten krok bo i tak orzeszki same się uprażą w piekarniku. Ale każdy niech robi jak woli.
Cukier ubić z oliwą, aż do powstania lekko kremowej konsystencji.
Caly czas miksując dodawać jajka i wanilię, a gdy masa będzie już jednolita - mielone migdały, gałkę muszkatułową, marchewkę, rodzynki z zalewą oraz skórkę i sok z cytryny. Porządnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki i posypać orzeszkami pini.
Piec przez 30-40 min. (zależy od piekarnika). Żeby sprawdzić czy ciasto jest gotowe, można włożyć do niego patyczek do szaszłyków. Powinien być lekko wilgotny.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować krem mieszając/miksując serek mascarpone z cukrem pudrem i rumem/sokiem z cytryny.