Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to po prostu smaczne ciasto marchewkowo-bakaliowe z wyczuwalną nutą skórki cytrynowej. Bardzo mniam, mniam... Polecam ;)
Szybka i smaczna
Odsłon: 13512
Polecam.
Odsłon: 62
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2004
Szybka i smaczna
Odsłon: 13512
Polecam.
Odsłon: 62
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2004
Składniki
Zółtka ucieramy mikserem z cukrem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie "białkową pianę" wstawiamy do lodówki.
Do żółtek wsypujemy startą na średnich oczkach marchewkę, orzechy, rodzynki, żurawinę, skórkę cytrynową oraz mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy - ciasto będzie bardzo gęste, proszę się nie denerwować ;)
Do masy marchewkowej delikatnie mieszając przekładamy białka. Po połączeniu ciasto prrzekłądamy do tortownicy o średnicy około 18 cm lub blaszki (u mnie chyba krawędź około 20 cm - wtedy wyjdzie dość niskie) wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Pieczemyw temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut, sprawdzając wykałaczką. Jeżeli po tym czasie ciasto by się nie upiekło wystarczy przyczymać trochę dlużej w piekarniku - można przykryć folią. Na koniec możemy ewentualnie posypać całość cukrem pudrem.