Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto marchewkowe z nutą pomarańczową"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 165
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 74
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1138
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 165
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 74
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1138
Składniki
Ze sparzonej, osuszonej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Będziemy potrzebować 100 ml soku. Marchewkę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Partiami wsypujemy do masy jajecznej. Wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy startą marchewkę, mielone migdały i skórkę pomarańczową. Mieszamy.
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180°C. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie mieszamy z masą. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą. Pieczemy 40-50 minut, odstawiamy, by ciasto przestygło. Pokrywamy np. lukrem z przepisu ekspertki na stronie 36.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 228 kcal Białko 5,4 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 47 g.Źródło: Rewia