Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukacie czegoś oryginalnego na ważną okazję? Ciasto marchwiowe sprawdzi się znakomicie!
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10086
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2711
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1841
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 700
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3937
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10086
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2711
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1841
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 700
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3937
Składniki
1) Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce. Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć, sok wycisnąć i połączyć z marchwią. Mąkę wymieszać z migdałami oraz proszkiem do pieczenia. 2) Żółtka oddzielić od białek. W bardzo dużej misce ubić białka na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie do masy białkowej dodać żółtka, marchew, mąkę z migdałami. Wszystkie składniki połączyć ze sobą bardzo dokładnie uważając aby zbytnio nie zbić piany. 3) Tortownicę średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułkę tartą, wlać masę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na godzinę, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić na 15 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąc z formy. 4) W tym czasie przygotować krem. Marcepan zmiksować ze śmietanką na gładką masę. W innym naczyniu mikserem spulchnić masło, następnie partiami cały czas miksując dodawać do marcepana. Masę doprawić do smaku cukrem pudrem i sokiem z cytryny. 5) Wystudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć 1/3 masy, resztę posmarować wierzch i boki. Udekorować marchewkami z marcepana.