Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukacie czegoś oryginalnego na ważną okazję? Ciasto marchwiowe sprawdzi się znakomicie!
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31039
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3687
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5771
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31039
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3687
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5771
Składniki
1) Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce. Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć, sok wycisnąć i połączyć z marchwią. Mąkę wymieszać z migdałami oraz proszkiem do pieczenia. 2) Żółtka oddzielić od białek. W bardzo dużej misce ubić białka na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie do masy białkowej dodać żółtka, marchew, mąkę z migdałami. Wszystkie składniki połączyć ze sobą bardzo dokładnie uważając aby zbytnio nie zbić piany. 3) Tortownicę średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułkę tartą, wlać masę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na godzinę, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić na 15 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąc z formy. 4) W tym czasie przygotować krem. Marcepan zmiksować ze śmietanką na gładką masę. W innym naczyniu mikserem spulchnić masło, następnie partiami cały czas miksując dodawać do marcepana. Masę doprawić do smaku cukrem pudrem i sokiem z cytryny. 5) Wystudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć 1/3 masy, resztę posmarować wierzch i boki. Udekorować marchewkami z marcepana.