Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto marmurkowe wywodzi się z kuchni niemieckiej. Jest idealnie słodkie i puszyste, wręcz rozpływające się w ustach. Każdy kawałek jest niepowtarzalny – nigdy nie trafisz na dwa takie same! Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy w przypadku niespodziewanych gości. Jest niesamowicie szybkie i proste w przygotowaniu.
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6066
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1754
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 24
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6066
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1754
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 24
Składniki
W misce utrzyj masło z cukrem i ekstraktem waniliowym przez 5 minut, do uzyskania puszystego puchu. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym. Wlej mleko i ponownie wymieszaj.
W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Przesypuj mieszankę partiami do mokrych składników, ucierając mikserem na najniższych obrotach, tylko do całkowitego połączenia składników.
Keksówkę o wymiarach 25x12 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przenieś do niej ok. 2/3 przygotowanego ciasta.
Przygotuj ciasto czekoladowe. Do pozostałej masy dodaj mleko i kakao w proszku. Dobrze wymieszaj. Przenieś ciasto czekoladowe łyżką na środek i brzegi keksówki. Za pomocą patyczka do szaszłyków zrób głębokie, spiralne wzory.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Ciasto marmurkowe piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź na kratce przez minimum 15 minut. Ciasto podawaj po posypaniu cukrem pudrem.