Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto marmurkowe z kokosem"
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7868
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1077
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13630
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7868
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1077
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13630
Składniki
Masło utrzyj ze szczyptą soli, cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijaj jajka i ucieraj dalej, aż wszystkie dobrze połączą się z masą maślaną.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Następnie wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj. Ciasto rozdziel na dwie części. Do jednej połowy dodaj krem czekoladowy.
Podłużną foremkę (o długości ok. 25 cm) posmaruj tłuszczem. Na spód nakładaj na przemian porcję jasnego oraz ciemnego ciasta. Lekko przemieszaj je widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek.
Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175° C. Piecz przez ok. 60-70 minut.
Wiórki kokosowe zrumień na suchej patelni, następnie wystudź. Gotowe ciasto udekoruj wiórkami i lekko oprósz sypkim kakao.
jeśli lubisz, do ciasta dodaj pokrojone orzechy: włoskie, laskowe czy pistacjowe. Możesz też dosypać trochę migdałów.
Czas przygotowania: 1,5 godz. Cena porcji: ok. 2,50 zł. Kalorie: porcja ok. 340 kcal.</strong>Źródło: Na żywo