Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokos, mak, owoce, biała czekolada i galaretka. W tym cieście jest wszystko, aby porządnie sobie pomaszkiecić!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19782
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 462
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 430
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6825
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242364
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19782
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 462
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 430
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6825
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242364
Składniki
Używałam blachy 35x45cm CIASTO KOKOSOWE: Składniki sypie mieszamy osobno, suche osobno. Wszystko razem łączymy. Wykładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Po ostudzeniu ciasto nasączamy syropem z owoców w puszce. BISZKOPT: Ubijamy białka z łyżką cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy mąki, mak i proszek do pieczenia, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy masę do natłuszczonej blachy (można blachę lekko obsypać bułką tartą) i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu nasączamy ciasto syropem z owoców w puszce.
MASA BIAŁA: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy z jogurtem greckim i mlekiem w proszku. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. MASA OWOCOWA: Wiśnie w zalewie podgrzewamy. Jeśli używacie świeżych lub mrożonych wiśni zalejcie wodą i dodajcie cukru do smaku. Kiedy zbliżają się do wrzenia dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody i mieszamy. Trzymamy na małym ogniu około minuty. Mieszamy cały czas, aby masa się nie przypaliła. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mąki (zależy ile będzie zalewy). Po zdjęciu z ognia dodajemy wódkę i jeszcze raz mieszamy. Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy. Składamy ciasto: Na blat kokosowy dajemy masę owocową, masę z jogurtów, biszkopt. Na górę wykładamy owoce z puszki i galaretę (musi być już dość gęsta, aby nie spłynęła z ciasta). Całość wkładamy do lodówki. Musi poleżeć całą noc. Ciasto najlepsze jest po 2-3 dniach