Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, jest wspaniałe robi się je łatwo i przyjemnie. Proporcje są idealne. Metrowiec to ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza długości :-) a jak wiadomo długość jest ważna, więc pod tym względem metrowiec bije na głowę inne ciasta :-)
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 812
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 43
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 338
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 129
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 812
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 43
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 338
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 129
Składniki
Przygotowanie metrowca rozpoczynamy od ciasta białego i ciemnego. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, miksujemy-ciasto robi się gęste. Dodajemy 8 łyżek wody i 8 łyżek oleju -miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Wlewamy do keksówki.Drugie ciasto robimy tak samo, tylko dajmy mniej mąki i kakao-tak jak w proporcjach.Jak mamy dwie takie same keksówki możemy piec jednocześnie Polecam jednak nie robić masy na ciasta za jednym razem czyli z 8 jajek i potem podzielić i do reszty dodać kakao, bo oba ciasta muszą być takie same, a przy dzieleniu ciasta na oko, może tak nie być :-) Ciasta pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni-do suchego patyczka. Wyciągamy z keksówek i studzimy.
MASA 3 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. W 0,5 szklanki mleka mieszamy składniki. Wylewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy. Powstały budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy. Masy idealnie starcza na przełożenie całego ciasta i posmarowanie.
Ostudzone ciasta kroimy na równe kromki
Najpierw bierzemy kromkę ciemną smarujemy masą, przyklejamy kromkę jasną, potem znów ciemną i tak dalej. Polecam zrobić sobie dwa ciasta mniejsze niż jedno meeega długie. Gdy skończą się kromki, ciasta wsadzamy na 15 minut do lodówki, następnie smarujemy je masą.
Chowamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki polewy dajemy do żelaznej miski i dajemy nad garnek z gotującą się wodą. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Polewą polewamy ciasta i posypujemy je orzechami.
Ciasto chowamy na całą noc do lodówki. I gotowe :-) WAŻNE CIASTO KROIMY POD SKOSEM! :-) dzięki temu pięknie wygląda